Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 3 sztuki
mąka 200 gram
mąka ziemniaczana 4 łyzki
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 4 łyzki
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyzek

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielemy, dodajemy makę, jajka makę ziemniaczaną sól i pieprz.
Krok 1 - Kluski ziemniaczane foto
2
Zagniatamy ciasto i formujemy kulę.
Krok 2 - Kluski ziemniaczane foto
3
Następnie formujemy małe kuleczki i układamy je na desce posypanej mąką.
Krok 3 - Kluski ziemniaczane foto
4
Kulki gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty.
Krok 4 - Kluski ziemniaczane foto
5
Na roztopionym maśle podsmażamy bułkę tarta.
Krok 5 - Kluski ziemniaczane foto
6
Kluski podajemy polane bułka tartą.
Krok 6 - Kluski ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 07.09.2011 10:34
Uwielbiam takie kluski.
stokrotka 06.09.2011 22:03
dobre
Weronika_eM 06.09.2011 21:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak