Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 1 1/2 szkl
jajko 5 szt
cukier 2 szkl
mąka 2 szk
śmietana 18 proc 300 ml
śmietana 30% 300 ml
proszek do pieczenia 2 łyżki
masło 1/2 kostki
mleko 6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe

Jajka utrzeć z połową cukru,dodać połowę mąki i śmietanę 18 % i połączyć ,następnie wsypać resztę mąki i proszek,piec 20 min w tem.180 stopni,orzechy pokroić i sparzyć ,masło stopić ,dodać resztę cukru,mleko i orzechy,gotować przez 5 min,polać ciasto i piec około 10 min,żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić ,śmietanę 30 % ubić i dodać żęlatynę ,połączyć,posmarować wierzch ciasta.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 19.12.2011 20:25
uwielbiam ciasta z orzechami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak