Śliwkowe powidła

Śliwkowe powidła

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    4 kg
  • cukier

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na ćwiartki, zasypujemy cukrem i smażymy często mieszając w garnku z grubym dnem przez kilka godzin (4-6). Wlewamy do słoiczków i pasteryzujemy 8-10 minut.
Najlepsze i najsłodsze węgierki są w połowie września, dlatego wtedy warto zrobić powidła, gdyż nie trzeba do nich prawie w ogóle dodawać cukru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

25.06.2012 08:56
uwielbiam takie powidła domowej roboty...

Mariusz10

24.06.2012 21:32
super powidła

Beatris

13.02.2012 10:08
W mojej piwnicy jest mnóstwo takich przetworów. Domowe najlepsze.

gusia1000

21.12.2011 12:15
Są znakomite.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat