Mięso mielimy, cebulę siekamy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Smażymy cebulkę na maśle klarowanym, następnie dodajemy pieczarki, solimy, dusimy kilka minut. Nadmiar soków wylewamy. Zmielone mięso także przesmażamy lekko, solimy i dorzucamy do cebuli z pieczarkami. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, dusimy, miksujemy i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek, a następnie dodajemy do mięsa. Dorzucamy kukurydzę i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i kucharkiem. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki masła i wlewamy śmietanę. Dno przykrywamy makaronem do lasagne, zalewamy mięsem, posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy kolejną wartwą makaronu- i tak do wyczerpania składników. Całość zalewamy pozostałym sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem i parmezanem. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (aż makaron zrobi się miękki i wchłonie cały sos). Lasagne najlepiej smakuje odgrzana po kilku godzinach, a nie podana bezpośrenio po przygotowaniu.