Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 50 dag
cebula 1 szt
pieczarki 40 dag
ser żółty 30 dag
pomidory 1 kg
parmezan starty 10 gag
sól
pieprz
masło klarowane
kukurydza w puszce 1 mała
Kucharek przyprawa uniwersalna
masło 50 gram
śmietana 100 ml
bazylia
oregano
makaron lasagne 1 szpinakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne

Mięso mielimy, cebulę siekamy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Smażymy cebulkę na maśle klarowanym, następnie dodajemy pieczarki, solimy, dusimy kilka minut. Nadmiar soków wylewamy. Zmielone mięso także przesmażamy lekko, solimy i dorzucamy do cebuli z pieczarkami. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, dusimy, miksujemy i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek, a następnie dodajemy do mięsa. Dorzucamy kukurydzę i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i kucharkiem. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki masła i wlewamy śmietanę. Dno przykrywamy makaronem do lasagne, zalewamy mięsem, posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy kolejną wartwą makaronu- i tak do wyczerpania składników. Całość zalewamy pozostałym sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem i parmezanem. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (aż makaron zrobi się miękki i wchłonie cały sos). Lasagne najlepiej smakuje odgrzana po kilku godzinach, a nie podana bezpośrenio po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 14.05.2012 18:04
apetyczna
pacpaw 06.03.2012 20:25
już nie chce mi się jego robić pracochłonne jest :o)
Beatris 13.02.2012 10:08
Bardzo dobry przepis.
gusia1000 18.12.2011 20:25
Dobre.
Magdalena67 08.12.2011 23:11
Muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak