Pulpety zapiekanie

Pulpety zapiekanie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowina

    40 dag
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • jajo

    1
  • mąka

    1 łyżka
  • sól, piprz

    do smaku
  • grzyby suszone

    6 sztuk
  • śmietana kwaśna

    1/2 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • makaron kokardki

    50 dag
  • kajzerka

    1 czerstwa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone wymiszać z namoczoną i rozdrobinioną czerstwą kajzerką, dodać bułkę tartą, jajo, sól, piprz. Wyrobić. Uformować małe pulpeciki, obtoczyć je w mące, usmażyć na mieszance oleju i masła.

Grzyby namoczyć w szklance wody, po godzinie ugotować i posieskać.

Rozgrzać łyżkę maska, dodać łyżkę mąki, kiedy zasmażka się spieni i zbieleje dodać śmietanę i pozostały z gotowania wywar wraz z grzybami, jescze chwilę trzymać na ogniu, by sos lekko zgęstniał, doprawić solą i piorzem. W posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć wartswę makaronu, na nim pulpety, na nich znów masaron. Zalać przygotowanym sosem.

Zapiekać w piekarniu nagrzanym do 190-200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Maryś1

04.08.2010 14:13
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat