Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowy na ciepło

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koperek 1 pęczek
cebula biała 1 sztuka
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól
serek topiony mały 1 sztuka
mąka 2 łyżeczka
śmietanka kremowa 150 ml
bulion warzywny 1,5 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowy na ciepło

Oczyszczam koperek i rozdzielam listki od grubszych łodyg. Łodygi kroję w poprzek na małe krążki, odstawiam. Cebulę kroję w kostkę, duszę ok. 5 minut na maśle pod przykryciem, żeby nie zbrązowiała. Dodaję sól, cukier, i pokrojone łodygi kopru, duszę kolejne 5 minut. Dodaję bulion, łyżkę octu winnego i gotuję na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Zestawiam z ognia, miksuję i ponownie stawiam na ogień. Doprowadzam do wrzenia. Rozrabiam w kubku serek z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie kubek wstawiam do zimnej wody, żeby wystudzić zawartość.
Wtedy wsypuję do niego mąkę, ponownie rozrabiam na gładką masę i wlewam powoli do gotującego się wywaru. Mieszam, doprowadzam do wrzenia i nadal mieszając (najlepiej trzepaczką) gotuję 2 minuty, wlewam śmietankę i gotuję kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Wsypuję dopiero wtedy posiekane listki koperku, doprawiam solą i pieprzem i jeszcze chwilkę trzymam na małym ogniu.
Gdyby był za gęsty można rozrzedzić słodką lub kwaśną śmietaną (kwaśną oczywiście tylko przestudzony sos!), jeżeli będzie za rzadki, trzeba przedłużyć gotowanie, pamiętając o wolnym ogniu i mieszaniu! Podaję do faszerowanej papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 15.01.2012 08:50
dobre
pioge7 06.09.2011 19:06
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak