Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajine z kurczaka z czarnymi oliwkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1,30 kg
gruba sól 1 garść
biały ocet winny 100 ml
oliwa
cebula 3 duże
czarne oliwki bez pestek 10 dag
Chermoula
kolendra posiekana 2 łyżki
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 duże ząbki
sól 3/4 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 3 łyżki
kurkuma 1 porcja

Przepis i sposób przygotowania na: Tajine z kurczaka z czarnymi oliwkami

Kroki postępowania

1
Kurczaka umyć i osuszyć. Odkroić bezmięsne końcówki skrzydełek, szyję, kuper i nadmiar tłuszczu. Skórę poluzować wsadzając delikatnie pod nią dłoń - na całej powierzchni piersi i ud.
Krok 1 - Tajine z kurczaka z czarnymi oliwkami foto
2
Natrzeć mięso grubą solą
Krok 2 - Tajine z kurczaka z czarnymi oliwkami foto
3
Kurczaka mocno zgnieść i wsadzić o dużego naczynia - może być rondla w którym będzie się mięso dusiło - i zalać wodą wymieszaną z octem winnym w takiej ilości, aby go przykryła. Odłożyć na 15 minut.
Krok 3 - Tajine z kurczaka z czarnymi oliwkami foto
4
W tym czasie wymieszać w misce posiekane zioła, szafran (lub kurkumę) w proszku i w niteczkach, kmin, cynamon, imbir, wyciśnięty czosnek, sól i sok z cytryny. Obrać i pokroić w niezbyt drobną kosteczkę cebule.
Krok 4 - Tajine z kurczaka z czarnymi oliwkami foto
5
Kurczaka wyjąć z wody, opłukać z resztek soli, która na pewno cała się nie rozpuściła i osuszyć jeszcze raz. Natrzeć pod skórą mocno i z wierzchu delikatnie chermoulą i znów odstawić na 15 minut do zamarynowania, tym razem na talerzu.
Krok 5 - Tajine z kurczaka z czarnymi oliwkami foto
6
Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy. Na gorącej usmażyć kurczaka ze wszystkich stron na lekko złoty kolor, po czym przełożyć do rondla. Na patelnię wlać 250 ml wody. Zagotować mieszając, aby zedrzeć resztki ze smażenia i zalać sosem mięso.
Krok 6 - Tajine z kurczaka z czarnymi oliwkami foto
7
Dodać do rondla cebulę, polać odrobiną oliwy, przykryć i dusić 45 minut. W tym czasie cytrynę oczyścić z miąższu i pokroić skórkę wzdłuż na paski. Oliwki opłukać. Dodać razem do mięsa i dusić bez przykrycia do momentu, aż sos zgęstnieje. Przepis na marynowane cytryny znajdziecie na tej stronce w książce Barbary Zlitni.
Krok 7 - Tajine z kurczaka z czarnymi oliwkami foto
8
Tajine podawać bardzo gorące.
Krok 8 - Tajine z kurczaka z czarnymi oliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 30.11.2016 09:42
Bardzo ciekawy przepis.
Madzai 21.08.2016 08:48
Fajny przepis :)
borgia 21.01.2012 13:42
Basiu to ja się cieszę, że dzielisz się swoimi przepisami, które mogę wykorzystać.
Barbara40 21.01.2012 10:30
Borgio super przepis, nie znam takiego i na pewno wyprobuje. Dziekuje za uznanie w sprawie marynowanych cytryn. Pozdrawiam serdecznie
indi 09.09.2011 13:05
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak