Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron domowy pod beszamelem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
jaja 3
woda 10 ml
żółty ser 150 gram
sól do smaku
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 0,5 litr
gałka muszkatałowa do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy pod beszamelem

Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek w kopczyku, wbić jaja, zagnieść, osolić; w miare potrzeby dolewać po trochu wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkrawać z niego niewielkie kawałki i podsypując mąką wałkować je na cienkie placki (ok. 2mm grubości). Placki przekładać na czysta ściereczkę do podsuszenia. Przesuszone pokroić w 10 cm paski, układać jeden na drugim i kroić w dowolnej szerokości makaron.

Zagotować 3 litry lekko słonej wody, wrzucić makaron, gotować do miękkości. odcedzić i polać zimną wodą.

Przygotować beszamel; w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, kiedy zasmażka się spieni i zbieleje, wlać mleko i gotować do momentu, aż beszamel lekko zgęstnieje. doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem i posypać żółtym serem. Zapiekać, poki ser się nie zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryś1 04.08.2010 14:13
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak