Makaron domowy pod beszamelem

Makaron domowy pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • jaja

    3
  • woda

    10 ml
  • żółty ser

    150 gram
  • sól

    do smaku
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    0,5 litr
  • gałka muszkatałowa

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek w kopczyku, wbić jaja, zagnieść, osolić; w miare potrzeby dolewać po trochu wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkrawać z niego niewielkie kawałki i podsypując mąką wałkować je na cienkie placki (ok. 2mm grubości). Placki przekładać na czysta ściereczkę do podsuszenia. Przesuszone pokroić w 10 cm paski, układać jeden na drugim i kroić w dowolnej szerokości makaron.

Zagotować 3 litry lekko słonej wody, wrzucić makaron, gotować do miękkości. odcedzić i polać zimną wodą.

Przygotować beszamel; w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, kiedy zasmażka się spieni i zbieleje, wlać mleko i gotować do momentu, aż beszamel lekko zgęstnieje. doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem i posypać żółtym serem. Zapiekać, poki ser się nie zarumieni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Maryś1

04.08.2010 14:13
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat