Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki w czekoladzie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 4 szt
cynamon szczypta
Goździki całe Prymat kilka
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
powidła
masło 1/4 kostki
cukier 2 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
miód pitny 25 ml
rodzynki garść
płatki migdałowe garść

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki w czekoladzie

Gotujemy wodę z cukrem kilkoma gozdzikami i cynamonem wkładamy do niej umyte obrane ze skórki,przekrojone na pół gruszki z wydrążonymi gniazdami nasiennymi.Gotujemy kilka minut na małym ogniu tak aby z łatwością wchodził w nie widelec.Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy na kilka minut do lekkiego ostudzenia.Do środka po gniazdach nasiennych wkładamy małą łyżeczkę konfitur.Układamy na półmisku płaską stroną do spodu.Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy sosem czekoladowym .W małym rondelku rozpuszczamy cukier i cukier waniliowy mieszamy z 3 łyżkami kompotu z gruszek dodajemy miód pitny i kakao mieszając podgrzewamy aby uzyskać gęsty sos o jednolitej konsystencji.Dekorujemy zarumienionymi na patelni płatkami migdałowymi i rodzynkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 26.10.2011 17:34
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak