Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka szwedzka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 5 kg
marchew 8-10 średnich
cebula biała 2-3 średnich
ocet 2 szklanki
cukier 2,5-3 szklanki
sól 1
olej 1
Liść laurowy suszony Prymat 15-25 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 opakowania
Gorczyca biała cała Prymat 1 opakowanie
Ziele angielskie całe Prymat 25-30 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka szwedzka

Marchew i cebulę obieramy, ogórki tylko myjemy i szatkujemy warzywa na cienkie talarki. Posypujemy solą (ok. 3 łyżek) i cukrem, mieszamy i odstawiamy na 30 minut-godzinę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, pieprz ziarnisty, ocet i pieprz mielony i wszystko dokładnie mieszamy. Zostawiamy na jakieś 12 godzin w chłodnym miejscu, kilka razy w tym czasie wszystko mieszając. W razie potrzeby dodajemy trochę cukru, soli lub pieprzu mielonego (ewentualnie octu). Wkładamy warzywa do słoików, dodajemy zalewę, aby przykryła wszystkie warzywa i na sam koniec po 2-3 łyżki oleju do każdego słoika. Pasteryzujemy okolo 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 12.03.2012 21:44
robie taką
gusia1000 13.12.2011 17:23
Lubię taką.
Wacław 05.11.2011 09:36
uwielbiam takie sałatki,pycha !!!
Magdalena67 17.09.2011 11:13
Zimą smakuje wyśmienicie. Próbowałam kupić w sklepie gotowe i nie smakuje tak dobrze jak własnej roboty.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak