Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jabłkami i masą migdałową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
cukier 3 łyżki
masło 10 dag
jajko
migdały 10 dag
cukier puder 10 dag
białko 2
małso 3 łyżki
mąka 2 łyżki
jaja 3
jabłka
kwaśna śmietana 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami i masą migdałową

Szybko zagnieść ciasto z mąki, cukru, masła i jaja. Wylepić nim natłuszczoną formę do tart o średnicy ok. 22cm i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać di 200 st. celsjusza. Włożyć ciasto na 10 minut.

Mielone migdały utrzeć z cukrem i białkami, masę starannie połączyć z masłem, cukrem, mąką, jajami i skórką z cytryny.

Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na cząstki. Masę migdałową rozłożyć na podpieczonym spodzie i wcisnąć w nią jabłka. Piec tartę przez ok. 30 minut, aż nadzenie zastygnie i tarta się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia i pokroić na porcje. opruszyć cukrem pudrem, podawać polaną kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryś1 04.08.2010 14:13
mniam
Małgorzata113 24.07.2010 10:06
Pewnie jest smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak