Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jajecznica z kurkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 5-6 sztuk
kurki 100-120 gram
smietana 18% 5 łyżek
masło 2 łyżki
szczypiorek posiekany 3 łyżki
natka pietruszki 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: jajecznica z kurkami

Kurki pozostawiam w całości, ewentualnie większe okazy przekrajam na pół. Na patelni rozgrzewam masło, aż zacznie lekko skwierczeć. Wrzucam kurki i smażę na średnim ogniu, posypując dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jajka w tym czasie lekko roztrzepuję w miseczce.
Kiedy kurki lekko się podsmażą (sok musi odparować) i zezłocą wylewam na patelnię jajka i smażę razem do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja lubię lekko, ale wyraźnie ściętą. Podczas smażenia solę do smaku, a w ostatniej chwili wrzucam siekaną pietruszkę i szczypiorek.

Po chwili ściągam z ognia i podaję z plastrami pomidora i chlebem z masłem i twarożkiem lub łagodnym serem brie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 06.09.2011 09:56
pycha!
iziona 06.09.2011 08:20
I to jest śniadanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak