Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20 dag
  • cukier puder

    6 dag
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • zimne masło lub margaryna

    10 dag
  • jajko

    1 szt.
  • DODATKOWO:

  • orzechy włoskie

    2 mielone
  • jabłka

    2 deserowe
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche babeczki z jabłkami
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Całość wymieszać nożem, po czym dodać pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę.
Krok 2 - Kruche babeczki z jabłkami
Posiekać nożem bardzo dokładnie. Gdy całość osiągnie konsystencję kruszonki, zrobić w środku dołek i wbić jajko. Znów posiekać nożem, po czym bardzo szybko zagnieść rękami formując kulę.
Krok 3 - Kruche babeczki z jabłkami
Owinąć ciasto w folię spożywczą i wsadzić na minimum 1 godzinę do lodówki.
Krok 4 - Kruche babeczki z jabłkami
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce. Orzechy uprażyć delikatnie na suchej patelni. Zdjąć patelnię z ognia i dodać jabłka. Wymieszać dokładnie i odstawić. Natłuścić foremki przy pomocy pędzelka.
Krok 5 - Kruche babeczki z jabłkami
Wyjąć ciasto, po czym odkroić 2/3. Resztę wsadzić z powrotem do lodówki. Ciasto podzielić na 8 mniej więcej równych kawałków. Pomiędzy folią spożywczą delikatnie rozklepać każdy kawałek na krążek i wyłożyć nim foremki, wyrównać brzegi odcinając nadmiar ciasta. Skrawki zagnieść i dodać do reszty ciasta w lodówce.
Krok 6 - Kruche babeczki z jabłkami
Wyłożone ciastem babeczki nadziać jabłkami. Resztę ciasta wyjąć z lodówki i znów podzielić na 8 kawałkow. Nadal pomiędzy arkuszami folii rozklepać krążki wielkości górnej części foremek. Przykryć nadzienie i dokladnie zlepić brzegi. Piec ok. 30 minut w 180°C.
Krok 7 - Kruche babeczki z jabłkami
Zdecydowanie lepsze są rumiane niż blade. Wyjąć z piekarnika i bardzo ostrożnie wyjąć z foremek - wychodzą same, gdy się je przewroci do góry nogami. Gdy jednak były oporne, można pomóc sobie wykałaczką.
Wystudzone nieco posypać cukrem pudrem i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

07.10.2016 21:10
Ależ one musiały być pyszne !

paniusiaewa

13.09.2016 12:13
fajne, smacznego życzę każdemu.

paniusiaewa

07.09.2016 22:30
Fajne babeczki.

Patrycja33

18.08.2016 00:33
super babeczki az dostalam slinotoku:-)

Przepisy Joanny

08.03.2014 18:53
wyglądają jak malowane, gratulacje

Anonimowy

21.04.2013 17:48
Zrobiłam i wyszły pyszne! Polecam w 100%.

Anonimowy

21.04.2013 17:47
Super wyglądają i pewnie tak samo smakują ! BRAWO DLA AUTORA !!!!!!!

aisza1

22.01.2013 13:40
mniam

polly66

02.07.2012 17:06
wszystkie poproszę:D

Nina7

06.09.2011 14:54
Muszą być pyszniutkie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat