Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z kurkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty śledziowe 20 dag
kurki marynowane 1 słoik
cebula 2 szt
marchew 2 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
oliwa 6 łyżek
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z kurkami

Płaty śledziowe moczymy przez trzy godziny w zimnej wodzie z dodatkiem cukru.Następnie śledzie opłukujemy i dokładnie odsączamy na sicie. Każdy płat przekrawamy na pół, zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Marchewki obieramy, opłukujemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Połowę oliwy rozgrzewamy na patelni i szklimy na niej cebulkę. Dodajemy marchew i mieszając smażymy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Marchew z cebulą przekładamy na półmisek i układamy na niej ruloniki ze śledzi. Całość posypujemy marynowanymi kurkami i skrapiamy pozostałą oliwą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 06.11.2012 10:31
pyszności; bardzo lubię śledzie:)
Małgorzata113 05.09.2011 19:17
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak