Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy poznańskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 2,5 dag
mąka 40 dag
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
margaryna 3 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy poznańskie

Drożdże i cukier mieszamy z łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Pozostała część mąki przesiewamy na stolnicę,łączymy z resztą mleka,jajkami i wyrośniętym rozczynem.Solimy.Ciasto wyrabiamy długo i dokładnie aż powstaną pęcherzyki powietrza.Dodajemy stopioną margarynę,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Garnek z wrzącą wodą obwiązujemy czystą lnianą ściereczką.Z ciasta formujemy małe kulki i układamy je na ściereczce.Przykrywamy i gotujemy około 20 minut.Pyzy podajemy z kaczką i surówką z czerwonej kapusty.Polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mamusia1 22.11.2013 07:26
wspaniałe pyzy!
Stenka 13.08.2012 20:53
ale apetyczne
Anna152 06.03.2012 17:04
mniam
Anna152 06.03.2012 17:04
mniam
Grazyna0211 26.10.2011 12:22
bardzo lubimy
Kopiko1983 27.09.2011 06:36
Wspaniałe! Mniam...
joanna77 24.09.2011 21:05
super takie pyzy
Wacław 19.09.2011 10:10
fajny przepis,pycha !
kulek 14.09.2011 15:51
super
Robert10 08.09.2011 09:21
znakomite
AgaS10 05.09.2011 21:01
świetne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak