Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kalarepki nadziewane pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalarepka 8 szt
pieczarki 15 dkg
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
bułka 1 szt
mleko 3/4 szklanki
jajko 2 szt
koperek posiekany 2 łyżki
sól
pieprz
bulion warzywny 2 szklanki
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kalarepki nadziewane pieczarkami

Umyte kalarepki cienko okrajamy ze skórki odkrawamy wierzchołki i obie części lekko wydrążamy w środku i wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy przez kilka minut aby stałe się miękkie i jędrne.Wyjmujemy je łyżką cedzakową.Na maśle i oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę dodajemy umyte obrane i drobno pokrojone pieczarki doprawiamy solą i pieprzem.Bułkę moczymy w mleku i odciśniętą dodajemy do ostudzonych grzybów,wbijamy surowe jajka dodajemy natkę i mieszamy i rozkładamy farsz do wydrążonych kalarepek.Układamy ciasno w rondlu przykrywamy odciętymi wierzchołkami wlewamy bulion warzywny w którym się gotowały i dusimy przez 15 min na małym ogniu.Delikatnie wyjmujemy układamy na półmisku,sos z duszenia zagęszczam,y śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość posypujemy koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak