Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sorbet cytrynowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wino białe wytrawne 25 ml
szampan 25 ml
cukier 3 łyżki
sok z cytryny 1/2 szt
śmietanka 3 łyżki
białko 1 szt
sól szczypta
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: sorbet cytrynowy

Wino gotujemy z dwoma łyżkami cukru,żelatynę robimy według instrukcji na opakowaniu,wkładamy do gorącego wina rozpuszczamy i studzimy i mieszamy ze słodką śmietaną a następnie z sokiem cytrynowym.Całość przelewamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy na trzy godziny do zamrażalnika.Białko ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę i miksujemy stopniowo z zamrożoną masą i ponownie wstawiamy na godzinę do zamrażalnika.Na koniec mieszamy z szampanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 17.12.2011 20:23
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak