Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana jajecznica

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 sztuka
szynka 3 plaster
mleko do smaku
ser żółty do smaku
cebula
papryka marynowana
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana jajecznica

Kroki postępowania

1
Plastry szynki układamy w kokilce tak aby pokryły dokładnie brzegi i spód naczynia. Paprykę i cebulę kroimy. Jajka rozkłócamy w miseczce, dodajemy sól i pieprz oraz opcjonalnie trochę mleka jeśli chcemy żeby danie było delikatniejsze.
Krok 1 - Zapiekana jajecznica foto
2
Tak przygotowaną masę wlewamy do kokilki (uwaga! nie wlewamy do pełna ponieważ wszystko sporo urośnie). Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez 15-20 minut, aż jajka się zetną. Jeśli szynka się zbytnio zarumieni na brzegach całośc można przykryc folią aluminiową pod koniec zapiekania.
Krok 2 - Zapiekana jajecznica foto
3
Jajecznicę możemy jeśc prosto z naczynia lub wyciągnąc. To zależy od Was :) Podajemy na ciepło z chlebem lub innymi dodatkami.

Smacznego!
Krok 3 - Zapiekana jajecznica foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak