Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana ryżem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 4.5 sztuki
ryż 2 woreczki
marchew mała 2 sztuki
cebula 1 sztuka
pomidor 2 sztuki
ser żółty 20 dag
masło 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana ryżem

Przy kupowaniu wybieramy ładną,okrągłą paprykę i nie za wielką .
Z czterech papryk odcinamy góry i usuwamy nasienniki(wcześniej paprykę dokładnie myjemy)powstałe miseczki wewnątrz posypujemy solą i pieprzem .
Farsz:
Ugotowany wcześniej i ostudzony ryż mieszamy z 1/2 papryki pokrojonej w drobną kostkę ,pomidorami obranymi ze skórki i też pokrojonymi w kosteczkę i 1 marchewką startą na tarce jarzynowej,startym żółtym serem oraz cebulą pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle ,wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku ,ale tak lekko pikantnie .

Farszem napełniamy paprykowe miseczki na farsz kładziemy drugą marchewkę startą na wiórki i przykrywamy górami papryk,lekko dociskamy .
Paprykę układamy w naczyniu do zapiekania ,podlewamy 1/2 szklanki wody i wstawiamy do gorącego piekarnika na 20-25 min .
Można podać do tego sos pomidorowy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.08.2012 08:53
takie lubię jeść ale sama jeszcze nie robiłam
Goya 31.05.2012 07:32
ja też
artur7 25.05.2012 07:22
robię taka
przejs 05.09.2011 09:50
dzięki za pomysł, jeszcze nie robiłam faszerowanej papryki w tym roku :)
evita0007 05.09.2011 08:13
Pieknie się prezentują :-) mniam ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak