Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z fasoli i mięsa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 50 g
cebula 1 szt
jajko 1 szt
natka pietruszki 1 szczypta
sól
pieprz
grzyby suszone 8 szt
smietana 18% 2 łyżki
wieprzowina 350 (łopatka)
Liść lubczyku suszony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z fasoli i mięsa

Kroki postępowania

1
Do fasoli dodaj liść laurowy i sól, zagotuj i odstaw na noc(lub na minimum 3h). Następnie zagotuj, po około 40 min fasola powinna być miękka, zmiel ją.
Krok 1 - Kotlety z fasoli i mięsa foto
2
Mięso i słoninkę zmiel (ja zmieliłam w malakserze). Dodaj cebulkę w kostkę pokrojoną, sól, pieprz, szczyptę natki pietruszki, szczyptę lubczyku, jajko. Dobrze wyrób ręką lub łyżką. Uformuj kotlety oczekiwanej wielkości, oprósz bułką tarta i odłóż by ciasto się związało.
Krok 2 - Kotlety z fasoli i mięsa foto
3
Zalej grzybki wrzątkiem i odstaw (ile wody? 150ml). Grzybki pokrój w cieniutkie paseczki i wrzuć do garnuszka na sos (wodę z grzybków też dodaj). Gotuj 40 min. W wysokim kubku dodaj 1 czubatą łyżkę mąki kukurydzianej, 2 łyżki śmietany i 200ml zimnej wody, porządnie rozrób. Wlej do gotujących się grzybków i dobrze mieszaj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krok 3 - Kotlety z fasoli i mięsa foto
4
Kotlety smaż na maśle sklarowanym, na wolnym ogniu pod przykrywką.
Mogą lekko pękać (to dlatego że fasola jest dość sucha).

Przepyszne!:)

Od razu zaznaczam że kotlety są tak syte i smaczne, że ziemniaków naprawdę nie trzeba. A że są bardziej suche niż z samego mięsa, polecam soczystą surówkę.
Krok 4 - Kotlety z fasoli i mięsa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 05.09.2011 09:49
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak