Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carpaccio z łososia w grubo mielonym pieprzu i ziołach podane z pomidorami i oliwą z oliwek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z cytryny 1 szt
sos Worchester 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 2 łyżki
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
świeży pomidor 3 szt
oliwa 50 ml
czosnek 1 ząbek
sałata roszponki 40 g
cytryna 1 szt
filet z łososia 400 g
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 0,5 łyżki
parmezan 40 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio z łososia w grubo mielonym pieprzu i ziołach podane z pomidorami i oliwą z oliwek

Umyty filet z łososia norweskiego zamarynować w soku z cytryny i sosie Worchester. Po około godzinie odsączyć z marynaty, dokładnie oprószyć solą i przyprawą do ryb. Grubo mielony pieprz wymieszać z koperkiem i obtoczyć w nim całego łososia. Następnie filet zawinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na min. 4 godziny.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie każdy pokroić na 4 części i oczyścić z nasion. Cząstki pomidora skropić oliwą z oliwek połączoną z bazylią i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Tak przygotowane pomidory odstawić w chłodne miejsce na ok. 2-3 godziny.
Zamrożonego łososia wyjąć z zamrażarki i po chwili pokroić na cienkie plastry, najlepiej używając krajalnicy. Plastry łososia ułożyć na talerzu w formie rozety. Na środku umieścić trzy cząstki przygotowanych wcześniej pomidorów, a na nich odrobinę roszponki. Całość skropić oliwą truflową i posypać płatkami parmezanu. Do każdej porcji należy podać również cząstkę cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patriszja
Patriszja 16.11.2013 09:12
smaczne too :)
Iwona32 07.05.2013 08:27
ciekawy przepis..
Magdalena80 13.04.2011 23:51
smaczne
szalonamariolka 01.03.2011 22:56
pyszności
AgaS10 04.02.2011 19:44
wykwintnie:)
szajba2 25.12.2010 14:21
a może być z łosia?
Barbara55 28.06.2010 15:17
ryby uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak