Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane naleśniki serowe z jeżynami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 10 dag
jajko 1 szt
cukier 1 łyżeczka
mleko 300 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt
cukier 7 dag
mleko 0,5 szklanki
masło 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
skórka starta z cytryny 2 łyżki
twarożek 30 dag
rodzynki 5 dag
jeżyny 15 dag
sól 1 szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane naleśniki serowe z jeżynami

Mąkę, jedno jajko, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, 300 ml mleka, proszek do pieczenia miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na 30 min a następnie na patelni posmarowanej olejem smażymy 5 naleśników.Przygotowujemy farsz:trzy jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z miękkim masłem, 5 dag cukru, cukrem waniliowym, szczyptą soli i skórką z cytryny oraz rodzynkami. Twaróg mielimy w maszynce / lub kupujemy mielony/ i wraz z rodzynkami dodajemy i dodajemy do farszu. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy do masy serowej i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Farszem smarujemy naleśniki, posypujemy opłukanymi, dobrze odsączonymi jeżynami i zawijamy. Naleśniki przekrawamy na pół lub na trzy części i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pozostałe jajko mieszamy z pozostałym mlekiem i cukrem. Powstałą mieszanką zalewamy naleśniki. Zapiekamy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak