Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż do sushi
czarny sezam
sos sojowy
ogórek
avocado
wędzony łosoś

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania ryżu, na opakowaniu powinna być dokładana instrukcja, co do płukania, proporcji wody, czasu gotowania i ilości sosu jaką należy dodać. Ryż koniecznie studzimy przed robieniem sushi!
Krok 1 - Sushi foto
2
Ogórka i avocado obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w paski.
Przygotowujemy sobie miseczkę z woda do płukania palców- przyda się, bo ryż strasznie się klei.
Krok 2 - Sushi foto
3
Na bambusowej macie kładziemy arkusz nori- chropowatą stroną do góry.
Na wodorostach układamy ryż.
Krok 3 - Sushi foto
4
Możemy wymieszać go z czarnym sezamem.
Krok 4 - Sushi foto
5
Na ryżu układamy plastry łososia
Krok 5 - Sushi foto
6
Na łososiu warzywa
Krok 6 - Sushi foto
7
Możemy nie zamiast łososia, między warzywa włożyć paluszki krabowe.
Krok 7 - Sushi foto
8
Za pomocą bambusowej maty zawijamy ciasną rolkę.
Krok 8 - Sushi foto
9
Rolkę kroimy na małe kawałki- takie na raz do buzi, sushi nigdy nie przegryzamy na pół!
Krok 9 - Sushi foto
10
Możemy też z ryżu uformować mały wałek, położyć na nim kawałek krabowego paluszka, albo łososia i zawinąć to paseczkiem nori. Ryż może być sam, lub z sezamem.
Krok 10 - Sushi foto
11
Z proszku wasabi robimy pastę, dodając odrobinę wody. Wasabi mieszamy z sosem sojowym.
Każdemu podajemy miseczkę z sosem i wasabi (każdy oczywiście sam może sobie połączyć te dwa składniki), i marynowany imbir.
Krok 11 - Sushi foto
12
Sushi jemy pałeczkami lub palcami, nigdy nie sztućcami! Zamaczamy w sosie i zjadamy w całości, pomiędzy przegryzamy marynowany imbir.
Krok 12 - Sushi foto
13
sushi
Krok 13 - Sushi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 05.01.2013 11:11
smakowite
SmacznaPyza 06.12.2012 19:15
gotowanie ryżu do sushi to najważniejsza rzecz w całym daniu więc bez dokładnego opisu jak to robisz przepis dla mnie jest bezużyteczny - wiem, ze instrukcja jest na opakowaniach, ale wolałabym przeczytać to w przepisie tutaj
Andysz 23.04.2012 19:45
już od jakiegoś czasu mam zamiar je zrobić i tak schodzi mi...
BernadettaP 10.09.2011 09:11
Uwielbiam sushi, ale marynowany imbir mi nie smakuje. Na szczęście nie jest mi potrzebny, żeby odróżnić kilka rodzajów sushi i wyczuć wszystkie smaki:-) Ja dodaję do sushi- do środka- jeszcze trochę wasabi (bardzo cieniutki paseczek) i trochę majonezu- pychota :-)
sylwia / sytofala 04.09.2011 19:58
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak