Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z gulaszem mięsno pieczarkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 g
pieczarki 300 g
cebula 1-2 szt
sól i pieprz do smaku
sos sojowy 1 łyżka
sos sojow grzybowy 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
mąka 2-3 łyżki
cukier 1 szczypta
oliwa 3 łyżki
woda
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 1 szt
Papryka ostra mielona Prymat 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z gulaszem mięsno pieczarkowym

Placki ziemniaczane przyrządzić wg tradycyjnego przepisu.
Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oliwie na złotu kolor, dodać cukier i dalej podsmażać mieszając od czasu do czasu.
Oczyścić pieczarki, cebulę i czosnek.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do mięsa.
Skroić mięso obydwoma sosami, dodać pokrojone w plastry pieczarki.
Zalać wszystko wodą, dodać pieprz, ziele, liść laurowy i paprykę i dusić na małym ogniu.
Gdy mięso jest prawie miękkie dosolić gulasz do smaku.
Gotowy gulasz zagęścić mąką rozrobioną z odrobiną wody i zagotować.
Na usmażone placki ziemniaczane nałożyć gulasz przełożyć na pół.
Ewentualnie dodać większą ilość gulaszu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak