Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kurkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 400 g
porcja rosołowa 1
seler nać
koper świeży 1 łodyga
pietruszka zielona
ziele angielskie 4
sól 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3
marchewki 3
ziemniaki 4
śmietana 18 proc
seler 1/3
por 1
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kurkowa

Kroki postępowania

1
Porcję rosołową zalewamy zimną wodą i zagotowujemy na bardzo małym ogniu. Zbieramy szum, dodajemy 2 marchewki, selera, sól oraz pora. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 20 minut (gdy widzimy, że zupa bulgocze dolewamy odrobinę zimnej wody, aby wstrzymać ten proces). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, łodygi kopru i pietruszki oraz natkę selera i gotujemy „bez bulgotania” godzinę.
Krok 1 - Zupa kurkowa foto
2
Gotowy wywar przelewamy przez sito i studzimy. Zbieramy ok. 2/3 tłuszczu i ponownie stawiamy na mały ogień.
Krok 2 - Zupa kurkowa foto
3
Dodajemy pokrojone kurki i czekamy aż się zagotuje. Obecnie mamy już gotowy wywar warzywno-drobiowy na bazie kurek, którego również użyłem do sosu kurkowego. My jednak robimy zupę także postępujemy dalej.
Krok 3 - Zupa kurkowa foto
4
Wrzucamy pokrojoną w półplasterki marchew, ziemniaki i gotujemy „bez bulgotania” ok. 30 minut. Pod koniec gotowania zabielamy śmietaną. Można również posypać koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego.
Krok 4 - Zupa kurkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 21.09.2013 04:56
Podoba mi się :)
ewelinapac 05.03.2013 19:15
super zupa
BernadettaP 10.09.2011 09:11
Uwielbiam kurki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak