Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki słonecznikowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
słonecznik 100 g
drożdże 50 g
cukier 1 łyżka
sól 2 łyżeczka
margaryna Kasia 50 g
woda letnia 1,5 szk
otręby 100 prażone

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki słonecznikowe

Drożdże rozrobić z cukrem.
Dodać sól, wlać wodę i wymieszać.
Wsypać mąkę, otręby i słonecznik ( 1 łyżkę słonecznika zostawić ) i stopioną i wystudzoną Kasię i wyrobić ciasto.
Po wyrobieniu ciasta odstawić je do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać kwadraty foremką do ciastek.
Bułeczki posmarować wodą i posypać resztą słonecznika lekko go dociskając.
Na wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki piec w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 01.03.2012 09:19
apetycznie wyglądają:-)
cukiereczek 09.11.2011 09:16
Mniam
ZEWA 07.09.2011 09:31
o tak, najlepsze jeszcze ciepłe
ZEWA 07.09.2011 09:31
o tak, najlepsze jeszcze ciepłe
Agnieszka_B 07.09.2011 00:26
Wprost wymarzone śniadanko!!
evita0007 05.09.2011 08:14
Ale bym schrupała jedna z masełkiem ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak