Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kartoflana zapiekanka w beszamelu

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kartofle 3 szt
kiełbasa 2 szt
jajko 3 szt
śmietana 330 ml
gałka muszkatałowa 1 łyżeczka
chilli szczypta
sól do smaku
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka
ser żółty 3 plastry
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: kartoflana zapiekanka w beszamelu

Kroki postępowania

1
Kartofle pociąć na plastry za pomocą tarki (na każdą warstwę potrzeba 1 starty kartofel). Posmarować podłużną blaszkę olejem, rozłożyć plastry kartofla, posypać przyprawą do kartofli i szczyptą soli, położyć 3 plastry sera tak by zachodziły na siebie i odrobiną chilli.
Krok 1 - kartoflana zapiekanka w beszamelu foto
2
Ułożyć kolejną warstwę plastrów kartofli, posypać je przyprawą do kartofli i ułożyć na nich plasterki kiełbasy. Przykryć kolejną warstwą kartofli, które trzeba doprawić solą.
Krok 2 - kartoflana zapiekanka w beszamelu foto
3
Przygotować sos beszamelowy: do miski przełożyć całe opakowanie śmietany 18%, dodać 1 łyżeczkę gałki muszkatałowej i odrobinę chilli, masę ubić trzepaczką, dodać całe jajka i znów ubić całość,
Krok 3 - kartoflana zapiekanka w beszamelu foto
4
masę jajeczną wylać równomiernie na blachę, wstawć do piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i piec 35 minut. Wyciągnąć gotową zapiekankę, pokroić na 4 kawałki i udekorować świeżą bazylią.
Krok 4 - kartoflana zapiekanka w beszamelu foto
5
Zapiekankę możemy podawać z keczupem lub jakimś pikantnym dipem.
Krok 5 - kartoflana zapiekanka w beszamelu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek1 06.09.2011 20:56
fajny pomysł
bejciu24 04.09.2011 19:59
fajny przepis
stokrotka 04.09.2011 16:00
świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak