Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka na drożdżach

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier puder 3,4 szklanki
jajko 2 szt
masło 1,5 kostki
cukier waniliowy 1 szt
drożdże 2 dag
oliwa 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier 1 łyżka
cytrynka 1 szt
Cynamon mielony Prymat 0,5 łyżeczki
jabłko kwaśne 5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka na drożdżach

Jabłka obrać ze skórki i pokroić lub zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier. Mąkę przesiać dodać rozkruszone drożdże, cukier puder, jajka, posiekane masło, oliwę, sól, proszek do pieczenia( płaską łyżeczkę) i ugnieść ciasto. Większą część ciasta wykładamy na posmarowaną tłuszczem formę( tortownicę) i podnosimy boki. Na ciasto kładziemy jabłka i posypujemy je cynamonem. Rozkładamy pozostałe, rozwałkowane ciasto.
Piec w 180 C przez ok 50 min aż boki będą lekko odstawać od formy.

Szarlotka smakuje jeszcze lepiej z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak