Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z mozzarellą i oliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mozzarella 25 dag
suszone pomidory marynowane w 10 dag
czarne oliwki 10 dag
orzeszki piniowe 5 łyżek
skórka otarta z cytryny
sól
żółtko jajek 2 szt.
świeży rozmaryn
papryczka chili 1 szt.
bazylia świeża 3 łyżki
oliwki 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z mozzarellą i oliwkami

Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę. Suszone pomidory osącz z oleju, pokrój drobno i razem z mozzarellą włóż do miski. Oliwki zielone i czarne drobno posiekaj i dodaj do reszty farszu. Następnie wrzuć 2 łyżki orzeszków piniowych oraz posiekana bazylię. Pokrój drobno chili i dodaj do farszu. Dodaj też skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Rozmrożone ciasto francuskie rozłóż na stolnicy. Jeśli ciasto jest zbyt grube, lekko rozwałkuj, a następnie ostrym nożem pokrój na kwadraty o boku 10 cm. Piekarnik rozgrzej do temp. 220 stopni. Na każdy kwadracik nakładaj po łyżce farszu. Delikatnie zlepiaj tak, by powstały małe trójkąciki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W osolonej misce roztrzep 2 żółtka. Pędzelkiem posmaruj każdy pierożek, ponakłuwaj widelcem. Przed wstawieniem do piekarnika posyp pierożki rozmarynem i resztą orzeszków. Piecz 15-20 min. Podawaj ciepłe z sosem jogurtowo-czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 25.04.2012 14:48
fajne
Angelika10 17.02.2012 20:50
fajne
PaniMISIOWA 18.11.2011 17:00
bardzo oryginalne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak