Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierożki calzone z serem i kalafiorem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/4 l
żółtko jajek 4 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
żółty ser 10 dag
orzeszki pistacjowe 3 łyżki
kalafior 1 szt.
sezam 8 łyżek
masło 5 dag
natkla pietruszki do dekoracji
sól do smaku
ciasto na pizzę 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki calzone z serem i kalafiorem

Kalafior umyj, podziel na różyczki, wrzuć do garnka, zalej szklanką wody i szklanką mleka, posól. Gotuj bez pokrywki 10 min. osącz. Odłóż 4 najładniejsze różyczki, a połowę pozostałych zmiksuj na gładko z dodatkiem 2 żółtek. Dopraw solą i gałką muszkatołowa. Ser zetrzyj na tarce. Pistacje oddziel z łupinek. Do masy kalafiorowej dodaj ser, pistacje i całe różyczki kalafiora.
Ciasto na pizzę wyjmij z opakowania, rozwałkuj na stolnicy, wytnij z niego małą szklanką kółeczka. Na każdym ułóż po porcji farszu. Porcje ciasta składaj na pół, zlepiaj brzegi, formując pierożki. Układaj je na przykrytej pergaminem blasze.
Pozostałe żółtka roztrzep z łyżką wody, posmaruj nimi pierożki i posyp sezamem. Piecz 15 min. w temp. 180 stopni.
Masło roztop w garnku, zrumień na nim resztę sezamu. Gotowe pierożki podawaj na gorąco z różyczką kalafiora polaną masłem z sezamem i udekorowane natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 30.04.2012 13:22
super
dorotka0000025 11.04.2012 15:43
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak