Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
mąka razowa żytnia 25 dag
otręby pszenne 1/2 szklanka
ziarna sezamu 1/2 szklanki
słonecznik 1/2 szklanki
zakwas żytni 400 g
sól 1,5 łyżeczki
woda letnia 1/2 litra
mąka do podsypania
kawa zbożowa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie

Przepis z opakowania po mące żytniej ,jest to pierwszy w moim życiu chleb który wygląda i smakuje jak chleb bo wcześniej bywało różnie .

W większej misce wymieszać suche składniki ,dodać cały zakwas i letnią wodę (wodę dolewamy ostrożnie bo nie musi być cała zużyta )zagniatamy gładkie i zwięzłe ciasto.
Odstawiamy na 30 min po tym czasie jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy na 8 godz do wyrośnięcia ,po tym czasie formujemy dwa malutkie bochenki,dobrze je posypujemy mąką (mąka może być pszenna)nacinamy na środku i odstawiamy jeszcze na 2 godz.
Pieczemy w temp.60st 5 min ,150st 5 min i na koniec w temp.200st około 30 min .
W piekarniku oprócz blaszki z chlebem umieszczamy naczynie z wodą ja pod koniec pieczenia swoje usunęłam bo skończyła mi się woda,po upieczeniu spody smarujemy wodą i odstawiamy do ostygnięcia na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika111 17.12.2011 20:55
Fajny :)
Nina7 04.09.2011 12:04
Pięknie wyrósł!
halinka1011 04.09.2011 08:54
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak