Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z dyni na kruchym spodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zimne masło 10 dag
mąka 15 dag
cukier puder 5 dag
miąższ dyni 1 kg
jajko 6 szt
cukier 20 dag
cynamon 1 łyżeczka
mąka tortowa 10 dag
mielone migdały 20 dag
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
marmolada pomarańczowa 0,5 słoiczka
sól do smaku
tłuszcz do formy
Mąka do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z dyni na kruchym spodzie

Z masła, cukru pudru i mąki /15 dag/ zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. po tym czasie ciastem wykładamy tortownicę i podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Dynię gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka.Po przestudzeniu dynię kroimy w drobniutką kostkę. Jajka rozbijamy, żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy na puch z łyżką cukru. Białka ubijamy z resztą cukru następnie dodajemy do masy żółtkowej i dyni, delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia i cynamonem.Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej, wysypanej mąką tortownicy /o tej samej średnicy co tortownica, w której piekliśmy kruche ciasto/.Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Ciasto wyjmujemy i studzimy w tortownicy. Podpieczony kruchy spód smarujemy marmoladą pomarańczową i przekładamy na niego ciasto dyniowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.01.2013 18:19
takiego nie jadłam,warto wypróbować
1j1o1l1a1 04.09.2011 12:48
interesujący przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak