Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort po węgiersku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
miód 3 łyżki
mleko 3 łyżki
woda 1 łyżka
cukier 15 dag
masło/margaryna 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mleko 2 szklanki
kasza manna 5 łyżek
masło 20 dag
cukier 20 dag
sok z cytryny 1
masło 1 pół kostki
cukier 2,5 łyżeczki
kakao 2,5 łyżeczki
jajko 1
powidła śliwkowe 4-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort po węgiersku

Przygotować ciasto. Miód i cukier włożyć do rondelka, wlać mleko i wodę, podgrzewać, mieszając, aż składniki dokładnie się połączą. Wystudzoną masę przełożyć do mi¬ski z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery równe części, po kolei każdą wylepić na tortownicy o średnicy 24cm osobno upiec. Kaszę przeznaczoną na krem ugotować na mleku i wystudzić. Masło starannie utrzeć z cukrem i, nadal ucierając, dodawać porcjami zimną kaszę oraz sok z cytryny. Upieczone i wystudzone blaty przełożyć tym kremem i powidłami śliwkowymi według następującego schematu: placek - krem - placek - powidła - placek krem - placek. Obciążyć tort talerzem, przykryć folią i na 3 dni wstawić do lodówki (to ważne!). Na kilka godzin przed podaniem przygotować polewę. Masło i cukier rozpuścić, po czym, mieszając rózgą, powoli wsypać kakao i lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, wbić jajko i mieszać, aż powstanie jednolita, gładka polewa. Polać nią tort i dowolnie udekorować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak