Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żabie udka z kurczaka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuki
śmietana 12% 4 łyżki
sos sojow 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 3-4 łyżki
jajko 1 sztuka
woda gazowana 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Żabie udka z kurczaka

Pierś kurczaka kroję na \"żabie udka\", jakby trójkątne, długie kawałki; na jednym końcu-podstawie szersze na ok. 2 cm, a na drugim zwężające się w ostry wierzchołek.
Do śmietany dodaję sos sojowy, przyprawę do kurczaka, czarny pieprz, mieszam dokładnie i pokrywam nią dokładnie kawałki kurczaka, odstawiam na minimum 1/2 godziny do lodówki.
Jajko rozrabiam z wodą, solą i mąką ziemniaczaną, następnie dodaję mąkę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję trochę gęściejszą od ciasta naleśnikowego.
Każde żabie udko maczam w cieście i wkładam na gorący tłuszcz, smażę z każdej strony kilka minut na złoto. Wyciągam na papierowy ręcznik. Podaję gorące z ziemniakami i sałatką z pomidorów na obiad, a jeśli na imprezę to przekładam do naczynia żaroodpornego i trzymam w ciepłym piekarniku zanim przyjdą goście. ;) Zapewniam, że nic nie stracą na soczystości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 05.09.2011 22:23
fajnie to wymysliłaś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak