Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana cukinia

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukini 2 sztuki
mięso mielone 0,5 kilograma
ry 2 torebki
sól do smaku
pieprz do smaku
pomidor lub przecier pomid. 1 sztuka
jajko 2 sztuki
ser gouda 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana cukinia

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, można chwilkę krócej gotować aby był lekko twardawy. Studzimy. Mięso podsmażamy na patelni, można podsmażyć z posiekaną cebulą. Ostudzone wrzucamy do ryżu. dodajemy pokrojonego w drobną kosteczkę pomidora lub koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy surowe jajka. Ponownie mieszamy. Solimy, pieprzymy do smaku.
Cukinie dokładnie myjemy, przecinamy na pół lub na ćwiartki jeżeli są duże. Wydrążamy pestki. Nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem.
Wstawiamy na blasze do piekarnika i pieczemy ok 20-30 minut w zależności od twardości ryżu. Jeżeli góra będzie się zbytnio przypiekała można przykryć folią aluminiową. Ok 5 minut przed wyjęciem z piekarnika na górę rozkładamy ser zółty pokrojony w plastry lub starty na grubych oczkach tarki.
Podajemy jako danie główne lub kolację na ciepło.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 03.09.2011 17:27
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak