Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś panierowana w płatkach migdałowych

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuki
jajko 1 sztuka
piwo ciemne 100 ml
mąka 0,5 szklanka
płatki migdałowe 150 g
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
miód lipowy 3 łyżki
sos sojowy 3 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
masło do smażenia 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś panierowana w płatkach migdałowych

Składniki marynaty - musztardę, miód, sos sojowy i biały pieprz połączyłam, odstawiłam na 10 minut. Kurczaka w tym czasie pokroiłam na plastry, nie rozbijałam. Plastry pokryłam marynatą, odstawiłam na 1h do lodówki.
Rozrobiłam w miseczce jajko z ciemnym piwem i łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Nastawiłam piekarnik na 180°C.
Do dwóch płaskich talerzy wysypałam mąkę i płatki migdałowe. Panierowałam plastry piersi najpierw w mące, jajku i płatkach migdałowych. Smażyłam na sklarowanym (!) maśle, na dość mocnym ogniu krótko (3-4 min.) na złoto, wrzuciłam kotlety do żaroodpornego naczynia i bez przykrycia dopiekałam ok. 20 minut.
Podawałam z zieloną fasolką w obsmażonej tartej bułeczce i śmietankowymi kartofelkami z koperkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 05.09.2011 22:23
pycha, aż ślinka leci
Magda60 05.09.2011 22:20
super
isetta 03.09.2011 18:10
wygląda nieziemsko
Małgorzata113 03.09.2011 17:28
świetny przepis
1j1o1l1a1 03.09.2011 17:14
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak