Dorsz po grecku wg Buni:

Dorsz po grecku wg Buni:

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz mielony,sól,cukier

  • filet z dorsza

    1 kg
  • cebula

    1/2 kg
  • marchew

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • bulion rybny

    1 kostka
  • przecier pomidorowy

    1 szt. (średni)
  • seler

    1/8 szt.
  • liść laurowy

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety ryby przekroić na kawałki ( ok. 5 cm). Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Na oliwie zeszklić cebulę . Dołożyć do niej utarte warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą, dodać bulion rybny ,ziele angielskie, liście laurowe i dusić 30 minut .Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania i jeśli nie dodawało się bulionu rybnego- maggi .Zagotować . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

12.04.2012 15:47
ładnie wygląda

Agnik

17.11.2011 20:37
wow

everything

29.04.2011 12:58
fajne

eli_555

16.11.2010 23:10
uwielbiam rybki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat