Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    500 gram
  • mięso mielone

    1/2 kilogram
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    300 gram
  • pomidory z puszki

  • ser żółty

    200 gram
  • zioła prowansalskie

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy poszatkowaną cebulę. Czekamy aż sięlekko zeszkli. Dorzucamy pokrojone w talarki pieczarki i wszystko razem dusimy. Ściagamy z patelni i odstawiamy. Ponownie rozgrzewamy oliwę i smażymy nasze mięso mielone. Kiedy nie będzie już różowe dodajemy pomidory z puszki, usmażone pieczarki, przyprawiamy do smaku ziołami i wszystko razem chwilę dusimy na niewielkim ogniu.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie al dente, chyba, że wolimy bardziej rozgotowany ;) Po ugotowaniu przelewamy chłodną wodą i skrapiamy oliwą żeby się nie kleił zbytnio.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne i wsypujemy do niego połowę ugotowanego makaronu, następnie nakładamy połowę mięsnego farszu i połowę sera żółtego. I znów porcja makaronu, mięsa i na koniec posypujemy serem. Wszystko wkładamy do piekarnika i zapiekamy, aż ser się rozpuści.

Ja podałam zapiekankę z sałatką z sałaty lodowej i pomidorków koktajlowych polanych oliwą z oliwek. Wyszło bardzo fajnie.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

halina17

03.09.2011 21:02
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat