Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 500 gram
mięso mielone 1/2 kilogram
cebula 1 sztuka
pieczarki 300 gram
pomidory z puszki
ser żółty 200 gram
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy poszatkowaną cebulę. Czekamy aż sięlekko zeszkli. Dorzucamy pokrojone w talarki pieczarki i wszystko razem dusimy. Ściagamy z patelni i odstawiamy. Ponownie rozgrzewamy oliwę i smażymy nasze mięso mielone. Kiedy nie będzie już różowe dodajemy pomidory z puszki, usmażone pieczarki, przyprawiamy do smaku ziołami i wszystko razem chwilę dusimy na niewielkim ogniu.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie al dente, chyba, że wolimy bardziej rozgotowany ;) Po ugotowaniu przelewamy chłodną wodą i skrapiamy oliwą żeby się nie kleił zbytnio.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne i wsypujemy do niego połowę ugotowanego makaronu, następnie nakładamy połowę mięsnego farszu i połowę sera żółtego. I znów porcja makaronu, mięsa i na koniec posypujemy serem. Wszystko wkładamy do piekarnika i zapiekamy, aż ser się rozpuści.

Ja podałam zapiekankę z sałatką z sałaty lodowej i pomidorków koktajlowych polanych oliwą z oliwek. Wyszło bardzo fajnie.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 03.09.2011 21:02
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak