Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem brzoskwiniowy z imbirem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie 1 kg
cukier 250 gram
sok z cytryny 30 ml
imbir starty 1,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem brzoskwiniowy z imbirem

Brzoskwinie wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około minutę. Wyjmujemy następnie owoce, wkładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki (lepiej schodzi z dojrzałych owoców). Wyjmujemy pestki i kroimy na ósemki.

Owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na minimum 12 godzin. Po tym czasie powinny pływać w soku. Dodajemy imbir (lepiej robić to partiami, by nie przesadzić z jego ilością) i smażymy owoce mieszając aż do rozpadnięcia i otrzymania odpowiedniej konsystencji. W zależności od tego jak płynny jest dżem tyle dodajemy soku z cytryny.

Miksujemy cześć owoców (od 1/3 do 1/2) w zależności czy lubimy dżem z kawałkami owoców czy nie. Przekładamy gorący dżem do wyparzonych/wypieczonych słoików. Słoiki zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr24 13.09.2011 20:05
hmmm imbir... (?)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak