Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKARON DOMOWEJ ROBOTY

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jajko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: MAKARON DOMOWEJ ROBOTY

Makaron domowy to wbrew pozorom bardzo proste do przygotowania danie.polecam spróbować choć raz i się przekonać .Efekt naprawdę jest tego wart!

Z mąki usypujemy kopczyk , wbijamy do niego jajka. Wyrabiamy . Ciasto powinno być dość twarde ale elastyczne.jeśli więc jest za twarde-dodajemy odrobinkę wody, jeśli za miękkie-odrobinkę mąki. Ciasto wyrabiamy starannie, aż przestanie się lepić do rąk i będzie gładziutkie. Odstawiamy na parę minut aby odpoczęło.

Posypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto bardzo cienko. Kroimy na paseczki. Można robić to ręcznie, można również specjalną maszynką do makaronu, która najpierw wałkuje ciasto, potem je kroi

Makaron można wysuszyć i przechowywać do kilku miesięcy w szczelnym pojemniku, musimy jednak pamiętać, że taki makaron musi być bardzo dobrze wysuszony.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 08.09.2015 23:53
zawsze mile widziany
Mati13 18.06.2012 20:56
doskonały - najlepszy
marchewka 16.11.2011 23:31
nie ma to jak makaron domowy
kate.500 30.10.2011 00:33
domowy najlepszy
ziutula
ziutula 10.10.2011 10:38
i do tego pyszny rosół...
IKrakowianka 04.10.2011 09:47
taki jest najlepszy!
aniapetr 21.09.2011 14:13
mniam, też taki robię, jest pyszny
Justyna/HerLife 17.09.2011 10:51
Domowy makaron zawsze najlepszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak