Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kurkowy do mięs

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 200 g
śmietana kremowa 30% 150 ml
wywar warzywno-drobiowy 150 ml
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
cebula 1/2
masło
tłuszcz do smażenia
koperek 1 łyżeczka
sól do smaku
cebula 1 prażona

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowy do mięs

Kurki najlepiej aby to były malutkie, gdyż używam całych grzybów dokładnie myję i osuszam. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, do którego będzie robiony sos, wrzucam drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Rumienię i zalewam wywarem warzywno-drobiowym zrobionym na bazie kurek (można również zrobić z kostki warzywnej). Dodaję kurki i całość duszę 10-15 minut pod przykryciem. W razie potrzeby dolewam wywaru. Gdy kurki będą już miękkie dodaję cebulkę prażoną i zalewam śmietanką oraz posypuję koperkiem. Gotuję kilka ostatnich minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki albo gotuję dłużej aby część wywaru odparowała, albo odbieram cześć sosu, zagęszczam mąką i wlewam zagęszczając już całość. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i gotowe. Tak przygotowanym sosem polewamy wcześniej przyrządzone mięsko. Polecam polędwiczki wieprzowe. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 11.12.2011 09:51
Mniam :)
Grażyna13 29.11.2011 11:33
Do mięsa - pycha :)
edyta44 21.11.2011 16:03
dobre
Lotar 04.11.2011 11:11
super
pacpaw 04.09.2011 18:53
dokładny przepis na wywar warzywno-drobiowy na bazie kurek jest tutaj: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/164436/zupa-kurkowa.html
pacpaw 04.09.2011 04:37
@Pyza już wyjaśniam :o) Przed wykonaniem tego przepisu robiłem zupę z kurkami z wykorzystaniem wywaru warzywno-drobiowego. Odlałem cześć gotującej się zupy i użyłem jej do tego dania, dlatego pojawiła się nazwa \"wywar warzywno-drobiowy na bazie kurek\". Rozumiem, że raczej mało osób będzie miała taka możliwość stąd też napisałem w nawiasie, że można również użyć bardzo prostego w przygotowaniu \"wywaru z kostki warzywnej\". Postaram się ten przepis jeszcze raz dodać \"krok po kroku\", wtedy może będzie to jaśniej wyglądało. Natomiast przepis na zupę kurkową (skąd wziąłem ten wywar) dodam dziś, ale troszkę później bo teraz mykam spać :o) @Jolanta P-S pozdrawiam serdecznie! !!!
Jolanta_P-S 03.09.2011 21:33
chyba sie przejęzyczył i napisał to z rozpędu
SmacznaPyza 03.09.2011 11:58
\"zalewam wywarem warzywno-drobiowym zrobionym na bazie kurek\" - chyba coś nie gra....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak