Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z budyniem i kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche
mąka pszenna 2 szklanki
margaryna Kasia 125 g
cukier 0,5 szklanki
śmietana 2 łyżki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowey 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniem i kruszonką

Warstwa jabłek:
1,5 kg jabłek
1/3 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
2 łyżeczki cynamonu
Warstwa budyniu:
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
3,5 szklanki mleka
Kruszonka:
200g mąki
100g cukru
100g margaryny Kasi


PRZYGOTOWANIE:
Ciasto zagniatamy i wykładamy nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Podpiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy cukier i cynamon a następnie mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Budynie gotujemy w 3,5 szklankach mleka z 3 łyżkami cukru a następnie wylewamy na jabłka. Składniki na kruszonkę rozcieramy między palcami do uzyskania niewielkich grudek i posypujemy budyń. Pieczemy około godzinę w temperaturze. 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 02.09.2011 21:11
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak