Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kiełbasa na świąteczny stół :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

4 białe kiełbasy ,1 opakowanie ciasta francuskiego,1 żółtko
ziarno sezamowe,pestki z dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa na świąteczny stół :

Można potraktować jako danie obiadowe lub ciepłą przekąskę .

Białe kiełbasy parzyć we wrzątku przez 10 minut ( zagotować wodę – włożyć do niej kiełbasy i trzymać na małym gazie bez gotowania ).Wyjąć by ostygła .Osuszyć ręcznikami kuchennymi .
Ciasto przekroić na 4 części . Boki każdego kawałka naciąć paski .Ułożyć na nim kiełbasy . Ciasto składać tak by tworzyło wokół kiełbasek plecionkę . Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Posypać sezamem i pestkami dyni . Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Piec 25 minut na złoto .
Podawać jako ciepłą przekąskę zaraz po upieczeniu ( jak postoi to kiełbasa może puścić sok i ciasto nasiąknie robiąc się wilgotne ) . Doskonale smakują z dodatkiem żurawiny, lub barszczu białego do popicia .
do popicia .
Dobrze jest tak zawijać kiełbaski by pomiędzy paskami ciasta były lekkie luzy by w trakcie pieczenia kiełbasa odparowywała bo jak zawinie się szczelnie to czasem ciasto może miejscami być wilgotne ( ale smaczne mimo to ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 20.04.2011 08:06
pyszna kiełbaska nie tylko w święta
ben-ka 18.04.2011 09:32
zbliżają się święta ciekawy sposób na białą kiełbaskę:)
ewasylwia 23.08.2010 20:25
Zaciekawił mnie ten przepis napewno zrobię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak