Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek z powidłami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
masło 1 kostka
cukier 3/4 szklanki
jajko 1 szt
śliwki suszone pokrojone 3 łyżki
masło do formy
dżem śliwkowy 4 łyżki
orzechy włoskie 20 połówek

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek z powidłami

Mąkę przesiewamy mieszamy z solą i cukrem i siekamy z masłem,dodajemy jajko i śliwki i zagniatamy ciasto.Połowę ciasta wałkujemy i układamy w formie.Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki.Na brzegach mazurka układamy długi rant a na wierzchu robimy kratkę.Smarujemy roztrzepanym jajkiem.Ciasto pieczemy na jasnozłoty kolor 10 min w 190 stopniach.Na podpieczone ciasto nakładamy między wałeczkami dżem i pieczemy jeszcze 15 min.Po upieczeniu wypełnione dżemem miejsce dekorujemy połówkami orzechów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 20.10.2011 20:26
zjadłoby się taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak