Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyszne tartoletki z jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
masło 23 dag
cukier puder 1/4 szklanki i 6 łyżek
żółtko jajek 2 szt.
jagody 40 dag
mielone migdały 6 łyżek
masło do foremek
likier migdałowy 1 łyżeczka
jajko 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: pyszne tartoletki z jagodami

Z mąki, 10 dag masła, 1 żółtka i 1/4 szklanki cukru pudru zagnieć ciasto. Uformuj kulę, włóż do lodówki na 30 min., wyjmij i rozwałkuj. Wytnij 6 krążków o średnicy większej niż wcześniej przygotowane foremki. Wysmarowane masłem i oprószone mąką foremki wyłóż krążkami ciasta i ponakłuwaj.
Foremki trzymaj w chłodzie.
W misce utrzyj mielone migdały z 13 dag masła na gładką masę. Dodaj 6 łyżek cukru pudru, jajka, likier, wymieszaj.
Każdy krążek ciasta przykryj folią aluminiową. Piecz 15 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu folię usuń. Pozostaw ciasto do wystudzenia.
Tartoletki posmaruj kremem migdałowym i posyp jagodami. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz jeszcze 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 03.09.2011 00:19
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak