Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem i kalafiorem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto na pizzę 1 op
kalafior 1 szt
mleko 1/4 l
ser żółty 10 dag
żółtko jajek 4 szt
masło 1/4 kostki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sezam 8 łyżek
orzeszki pistacjowe 3 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem i kalafiorem

1. Kalafior podziel na różyczki. Zalej szklanką wody i mlekiem. Posól, gotuj bez pokrywki ok 10 min. Następnie osącz. Odłóż 4 najładniejsze różyczki, a połowę pozostałych zmiksuj na gładko z dodatkiem 2 żółtek. Dopraw sola i gałka.
2. Ser zetrzyj. Dodaj go do zmiksowanej masy wraz z pistacjami i całymi różyczkami kalafiora. Z ciasta wytnij ok 12 kółeczek. Na każdym ułóż po porcji farszu. Zalep brzegi, formując pierożki. Ułóż na przykrytej pergaminem blasze.
3. Resztę żółtek roztrzep z łyżką wody, posmaruj nimi pierożki i posyp je sezamem. Piecz ok 20 min w temp 180 stopni. Masło stop, zrumień na nim sezam. Gotowe pierożki podawaj na gorąco ozdobione różyczką kalafiora polaną masłem z sezamem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 22.01.2017 17:51
Z kalafiorem jeszcze nie próbowałam. Dobry, inny pomysł.
09.03.2013 15:48
super danie
Renata22 02.01.2013 17:34
nigdy nie pomyślałam o takim dodatku do pierożków;)
pierniczkowo 18.10.2012 10:40
ciekawy pomysł:)
Krystyna32 03.09.2011 00:20
extra
Katarzyna/kate1980 02.09.2011 22:20
to może być całkiem ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak