Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina po chińsku na zielono

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos hoisin 2 łyżki
mąka kukurydziana 3 łyżki
ananas w puszce 1 szt
ogórek 2 szt
olej roślinny 2 łyżki
seler naciow 2 łodygi
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
bulion 1/4 szklanki
papryka zielona 1 szt
wieprzowina 500 (łopatka)
ocet 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina po chińsku na zielono

Kroki postępowania

1
Pokrój wieprzowinę na kostkę, wymieszaj z sosem hoisin (jeśli nie masz zesmaż 2 śliwki, dodaj cukier, sos sojowy, ocet winny i olej, odstaw dodaj czosnek i gotowe). Obtocz w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Smaż na małej ilości tłuszczu na brązowy kolor. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 1 - Wieprzowina po chińsku na zielono foto
2
Ananasa odcedź nad miseczką i pokrój drobno, sok odstaw. Ogórki przekrój na pół, wydrąż i pokrój na 1,5cm plastry. Cebule pokrój w pióra. Paprykę na cienkie półpaski. Seler naciowy pokrój cienko w plasterki.
Krok 2 - Wieprzowina po chińsku na zielono foto
3
Cebulę zeszklij, dodaj paprykę i seler naciowy, smaż aż warzywa zmiękną. Dolej sok ananasowy, koncentrat, sos sojowy, ocet i bulion wymieszany z 1 łyżką mąki kukurydzianej. Gotuj aż sos zgęstnieje. Dołóż wieprzowinę, ananas i ogórek. Mieszaj aż wszystko się zagrzeje. Podawaj z ryżem np jaśminowym. Pyszne!:)
Krok 3 - Wieprzowina po chińsku na zielono foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 04.09.2011 20:32
super
Magdalena67 04.09.2011 13:01
wygląda apetycznie
Izabela28 04.09.2011 10:04
aż ślinka leci:)
ziutula
ziutula 03.09.2011 22:34
do wypróbowania, wygląda kusząco smacznie...
sylwia / sytofala 02.09.2011 15:43
smakowitości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak