Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks klasyczny

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dkg
cukier puder 25 dkg
masło lub margaryna 25 dkg
jaja 5 sztuk
alkohol 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
rodzynki 10 dkg
migdały 5 dkg
skórka z pomarańczy lub limonki 5 dkg
śliwki suszone 10 dkg
morele suszone 10 dkg
cytrynka 1 sztuka
orzechy włoskie 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Keks klasyczny

Masło (margarynę) utrzeć, następnie dodawać po trochu cukier puder i po jednym całe jajka, ucierając wlać alkohol. Wsypać mąkę (odłożyć 2-3 łyżki do wymieszania z bakaliami) i proszek do pieczenia. Dodać bakalie przesypane mąką i startą cytrynową skórkę. Lekko wymieszać. Można wycisnąć i dodać sok z całej cytryny. Wyłożyć do keksówek i piec w 170 st. ok. 50 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.07.2012 15:39
keksy są świetne,dłużej poleżą od innych ciast.
janek64 31.05.2012 13:24
Bardzo lubię keksy :)
Ewelina47 11.05.2012 15:33
klasyczny ale za to jaki pyszny
Ewa6274879 24.04.2012 22:54
pyszny keksik (ale wolę bez orzechów:))
Tomasz17 25.10.2011 21:22
uwielbiam
Dorian 19.10.2011 13:43
pychotka
rosik93 07.10.2011 23:04
ciekawe
Ania67 04.10.2011 21:17
wow
aleksa123 04.10.2011 21:05
do kawki w sam raz
magical66 25.09.2011 11:53
pyszności
ziutula
ziutula 25.09.2011 11:23
keksik lubię
kate.500 22.09.2011 10:42
pycha
krystyna24 20.09.2011 14:56
przepis jakich wiele
bursztynek 19.09.2011 22:30
pyszności
Ibag24 16.09.2011 22:23
super
motomaniak 09.09.2011 12:55
mniam
Justa32 08.09.2011 11:16
smaczne
aacaac 07.09.2011 09:57
fajne
sylwia / sytofala 02.09.2011 12:31
smaczna klasyka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak